In dit Hondenweetje deze keer de hotspot als onderwerp. Veel mensen hebben er wel eens van gehoord, maar weten eigenlijk niet precies wat het is. En natuurlijk hebben we het vooral over wat je eraan kunt doen. Daarover meer in dit Hondenweetje.
Wat is eigenlijk een hotspot? Een hotspot is een vochtig eczeem dat binnen enkele uren na regelmatig krabben of likken van een huidplek kan ontstaan. De oorzaak van heftige likken of krabben is enorme jeuk. Jeuk kan ontstaan na bijvoorbeeld vlooien- en tekenbeten, met name wanneer de kop van de teek achterblijft.
Hoe ziet en hotspot eruit?
Een paar plaatjes van hotspots om het makkelijker te maken een hotspot bij je eigen hond te herkennen.
Symptomen van hotspot
- de hond gaat flink krabben
- de hond wil soms niet eten en heeft koorts
- bij nadere inspectie ziet je een natte plek in de vacht
- Na het wegscheren van wat haar zie je een vuurrode huid die bovendien bedekt is met een gele etter laag. Dit is een vochtig eczeem dat binnen enkele uren na het krabben/en of likken van een huidplek kan ontstaan.
Overgevoeligheid
Bij een hond die overgevoelig reageert op vlooienbeten (een vlooienallergie) ontstaan na de beet jeukende bultjes. De hond gaat hieraan bijten, likken of krabben. Hierdoor wordt de huid beschadigd. Er ontstaat een vicieuze cirkel: jeuk leidt tot krabben en dat leidt weer tot verdere huidbeschadigingen waardoor een ontsteking met nog meer jeuk (en meer krabben) ontstaat. Hierdoor kan binnen een uureen natte vochtige plek ontstaan onder de haren die alle kenmerken van een ontsteking vertoont; de huid is rood, warm, gezwollen en pijnlijk. Later ontstaat een rode, kale plek waarop een laagje etter gevormd wordt, dat kan indrogen tot een korst. De meest voorkomende plaatsen voor hotspots als gevolg van een vlooieninfectie of -allergie zijn de achterhand van de hond, op het kruis, de staartbasis of op de dijen. Als de hond last heeft van oormijt, is dit met name bij de wangen en op de kop.
Behandeling
Als je een hotspot ontdekt bij je hond, is het belangrijk om meteen actie te ondernemen. Je doet er natuurlijk altijd goed aan om een dierenarts te raadplegen. Het is namelijk belangrijk om er achter te komen wat de oorzaak is van al dat krabben en likken. Door de vacht weg te knippen en/of te scheren krijgt de dierenarts beter zicht op wat er aan de hand kan zijn. Het kan erg lastig zijn om de hotspot te scheren, omdat de plek natuurlijk erg gevoelig is. Soms is de ontsteking zo heftig, dat de toediening van antibiotica noodzakelijk is. Als de oorzaak van de enorme jeuk gevonden is, moet die natuurlijk ook behandeld worden
Voorkomen is beter dan genezen!
Om het ontstaan van hotspots te voorkomen is het natuurlijk goed om in het voorjaar en de voorjaar en zomer aan vlooien- en tekenpreventie te doen. Hou er daarbij wel rekening mee dat bij honden die regelmatig zwemmen de werking van vlooienbestrijdingsmiddelen sneller kan verminderen. Je zult dan vaker een nieuwe vlooien/tekenband moeten gebruiken om je hond goed te beschermen.
Bronnen: medpets.nl / hondenpage.com