Spelen met de hond is leuk, dat zal iedereen die ooit met een hond heeft gespeeld bevestigen. Maar behalve dat het leuk is om met je hond te spelen, is het ook belangrijk. Het spelen met de hond heeft een aantal belangrijke functies. Om goed met je hond te spelen moet je je bovendien aan een aantal spelregels houden. Tot slot is niet alle speelgoed geschikt voor onze honden.
Spelen met de hond, wat is de betekenis?
Wanneer we kijken naar het gedrag van de voorouders van onze huishond, de wolven, zien we dat wolven onderling veel met elkaar spelen. Ook onze huishond vertoont spelgedrag. Dit spelen heeft verschillende functies. Bij puppies is de belangrijkste functie van het spel het leren herkennen van grenzen: hoe hard mag ik spelen, hoe hard mag ik daarbij bijten, wat mag wel tijdens een spel en wat mag niet? Dit zijn allemaal aspecten van het leven die een pup leert door te spelen. Wanneer een pup tijdens het spel met een volwassen hond te hard bijt, zal de volwassen hond de pup terechtwijzen door een korte grauw.
Naast het aanleren van de gedragscodes is het spel voor de wolvenpup ook dé manier om zijn jachtinstincten te trainen: hij leert de prooi (bij het spel vaak zijn nestgenootjes) te besluipen en te bespringen en leert samen met zijn nestbroers en -zussen de prooi (bijvoorbeeld een stuk overgebleven huid) te verscheuren. Al deze puppyspelletjes zijn belangrijk voor de pup om te leren hoe hij zich in zijn latere leven hoort te gedragen.
Bij volwassen honden zien we dat spel vrijwel altijd te maken heeft met het bepalen en bevestigen van de rangorde. Wanneer we de lichaamstaal van de spelende honden bekijken, zien we dat de ranghogere hond meestal de hoogste houding heeft en dat hij bepaalt wanneer en hoe lang gespeeld wordt.
Bij het spel tussen mens en hond kunnen we gebruik maken van bovengenoemde kennis. Door te spelen met onze pup leren we hem dat mensenhanden niet bedoeld zijn om in te bijten. Door spelletjes te spelen versterken we bovendien de band met de hond en bepalen en bevestigen we onze positie als leider van de roedel (mits we het spel spelen volgens de regels). Naast bovengenoemde functies biedt het spelen met de hond bovendien afleiding en werkt het stressverminderend. Bij het volgen van bijvoorbeeld een gehoorzaamheidscursus kan goed gebruik worden gemaakt van spel. Door de training af en toe af te wisselen met een kort spelen is de hond in staat zich beter te concentreren en raakt hij opnieuw gericht op de baas. Een laatste belangrijke functie van het spelen met de hond is dat door bepaalde spelletjes de werklust van de hond gestimuleerd kan worden. Hoe dit in zijn werk gaat beschrijven we in de volgende paragraaf.
De spelregels voor het samen spelen
Bij het spelen met de hond gelden een aantal spelregels. Bij alles wat we doen met onze honden moeten we ervoor zorgen dat duidelijk is dat wij de baas zijn, dus ook bij het spelen. Dit heeft een aantal consequenties:
- De baas begint en eindigt het spel. Zorg dat je het spel afbreekt op het moment dat de hond het nog leuk vindt.
- Zorg dat je speciaal speelgoed waarmee je samen met de hond speelt apart bewaart, zodat de hond er niet bij kan. Daarnaast moet de hond beschikken over speelgoed waar hij wel zelf bij kan. Hierdoor weet de hond dat, wanneer je het speciale speeltje tevoorschijn haalt, het tijd is voor speeltijd met de baas. Door het speciale speeltje weg te bergen geef je ook aan dat het jouw speeltje is, waar de hond alleen samen met jou mee mag spelen
- De hond moet het speeltje op commando los kunnen laten. Dit leer je de hond door in eerste instantie het speeltje te ruilen voor een ander speeltje of iets lekkers.
- Als de hond tijdens het spel (per ongeluk) in handen of kleding bijt roep je heel hard “AU” en stopt het spel abrupt. Na een paar minuten begin je opnieuw te spelen. Op deze manier leert de hond dat wanneer hij te hard speelt, de pret over is.
Bron: www.mijnhondalsvriend.nl
Het juiste hondenspeelgoed
Honden houden van spelen, zowel met hun eigenaar als alleen. Speeltijd is voor hen een belangrijke gelegenheid om te bewegen, te genieten van de geestelijke stimulatie en om een band met je op te bouwen! Zorg er dus voor dat je het juiste hondenspeelgoed in je bezit hebt, want dit is van groot belang voor hun plezier en veiligheid.
Veiligheid gaat boven alles
Zorg ervoor dat elk speeltje dat je aan je hond geeft een geschikte grootte heeft: speeltjes die te klein zijn kunnen worden ingeslikt, wat zowel een verstikkingsgevaar als een gevaar voor hun maag en darmen kan opleveren. Wees ook voorzichtig met touwtjes, linten of elastiekjes, deze kunnen interessant zijn voor een nieuwsgierige hond, maar zullen nooit het juiste speelgoed zijn.
Al het speelgoed waar stukjes vanaf kunnen worden gebeten (zoals de plastic ogen op een knuffeldier) moet worden vermeden. De gouden regel voor ELK speeltje is dat het, zodra het uit elkaar begint te vallen, moet worden vervangen.
Apporteren
Een tennisbal is de klassieke keus voor een hondenspeeltje. Het stuitert, biedt een interessante textuur om op te kauwen en er kan eenvoudig mee worden gegooid. Frisbees zijn ook fantastisch als je hond het leuk vindt om te apporteren. Wanneer je een frisbee koopt, let er dan op dat deze van zacht rubber of nylon is. Ze kunnen dan wel niet zo ver vliegen, maar zijn een stuk vriendelijker voor de mond en tanden van een hond.
Een nog interessanter gooispeeltje is iets dat onregelmatig stuitert. Dit is erg amusant voor honden, omdat je hond niet kan voorspellen waar het naartoe zal stuiteren. Massieve rubberen ballen of ballen met een dik touw als staart zullen stuiteren en onregelmatig rollen.
Dik rubber speelgoed is over het algemeen een goede keus, omdat ermee kan worden gegooid, erop kan worden gekauwd en omdat ze overal naar toe rollen. Een goede manier om je hond een tijdje bezig te houden is om stukjes hondenkoekjes binnenin een speeltje te stoppen. Hij zal moeten duwen, rollen en kauwen op het speeltje voordat hij de hele traktatie eruit krijgt.
Sommige honden houden van zacht gevuld speelgoed. Ze zullen het als een kind behandelen, met zich mee dragen, zich erop werpen, erop zitten en erop zuigen. Iets dat machine wasbaar is, is dus ideaal. De beste “knuffeldieren” zullen diegene zijn die verkrijgbaar zijn bij uw dierenwinkel of dierenartspraktijk.
Je zult het meeste uit het speelgoed halen door ze niet allemaal in één keer bij elkaar te leggen. Leg slechts een kleine selectie neer en wissel ze om de paar weken af. Op deze manier blijven de speeltjes nieuw voor uw hond. Speelgoed verstoppen zodat je hond deze moet vinden is ook een goede manier om hem te verrassen en hem geïnteresseerd te houden in de speeltjes.
Bron: www.hillspet.nl
Veilig speelgoed
In de dierenspeciaalzaken is enorm veel keus aan hondenspeelgoed. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het is te koop. Aan veel van dit speelgoed kleven echter nogal wat nadelen en risico’s. Hieronder zullen we een aantal speeltjes de revue laten passeren.
Het flostouw:
Het flostouw is op zich zeer geschikt speelgoed voor de hond. Vooral als tweepersoonsspeeltje doet de flos het goed: hond aan de ene kant, baas aan de andere kant en trekken maar….heerlijk. Wanneer de hond de flos altijd ter beschikking heeft is voorzichtigheid geboden. Veel honden hebben de gewoonte om de touwtjes aan de uiteinden van de flos er uit te trekken. Dit is op zich vrij onschuldig maar sommige honden slikken deze draadjes vervolgens in. De draadjes kunnen in de maag (of darmen) van de hond een kluwen vormen en zo de ingewanden verstoppen. Een dure operatie is dan, als je er snel genoeg bij bent, het enige redmiddel.
Balletjes:
Balletjes zijn bij uitstek geschikt voor apporteerspelletjes. Bij balletjes moet er echter altijd op gelet worden dat ze zo groot zijn dat de hond ze zeker niet in zijn keel kan krijgen. Bij het apporteren zijn veel honden zo enthousiast dat zij de bal in de lucht proberen te vangen. Een te kleine bal kan hierbij gemakkelijk in de keelholte schieten en zelfs tot verstikking leiden. In tennisballetjes schuilt hetzelfde gevaar als in de flos. Sommige honden trekken minutieus alle haartjes van de tennisbal totdat deze volledig kaal is. De haartjes kunnen wederom een kluwen vormen in de ingewanden van de hond met bovenbeschreven gevolgen van dien.
Piepspeeltjes:
Speeltjes die piepen kunnen ook erg leuk zijn voor honden. Sommige honden zullen alleen op het speeltje zelf kauwen en het laten piepen, maar anderen zullen het gevoel hebben dat ze de lawaaimaker eruit moeten duwen, dus zorg ervoor dat de pieper van binnen goed beveiligd is. Zoals altijd moet het speeltje vervangen worden zodra deze uit elkaar begint te vallen.
Rubberen speeltjes:
Bij rubberen speeltjes is het van belang dat de kwaliteit van het rubber goed is. Een zacht rubberen speeltje is geen partij voor de sterke kaken van onze honden. Sommige honden hebben de neiging alle speelgoed te slopen. Met name voor dit soort honden is het zaak speelgoed te kopen dat bestand is tegen hun sloopgrage tanden.
Het gevaar van te zachte rubberen speeltjes is dat er stukjes rubber loslaten en in de ingewanden van de hond (maag, darmen) terechtkomen. Hier kunnen deze stukjes ernstige beschadigingen of verstoppingen veroorzaken.
Stokken:
De meeste honden vinden het helemaal te gek als het baasje stokken weggooit die hij dan op gaat halen. Verschrikkelijk leuk en wie kent dat tafereeltje nou niet, van die vrolijke honden met enthousiast gooiende baasjes. Maar wees voorzichtig … het gooien met stokken kan levensgevaarlijk zijn! Stokken zijn heel onvoorspelbaar, ze zijn er in alle soorten en maten en in even veel diverse structuren. Een harde en dunne stok kan zomaar bij de hond in het keelgat schieten, vaak gebeurd het dat de stok rechtop in het gras blijft steken, net voordat de hond met wijdgeopende bek de stok wil pakken. De stok schiet dan ver naar binnen en beschadigt het gehemelte, de tong, tanden en tandvlees of nog erger de slokdarm en/of luchtpijp. Ook gaan kleine stukjes van een stok nog wel in eens tussen de hoektanden zitten en vaak heb je dat niet eens in de gaten. Als de hond kwijlt, gaapt of met zijn poten over zijn neus wrijft, inspecteer dan eerst even de bek om te zien of er iets in zit. Vertrouw je het niet, laat dan de dierenarts voor de zekerheid even kijken. Denk niet, ach dat zal wel meevallen, het komt veel vaker voor dan je denkt en een gewaarschuwd mens telt voor twee! Speel liever met een bal of een ander leuk hondenspeeltje, je hebt zoveel keus in verantwoorde speeltjes tegenwoordig, dat is een stuk veiliger.
Zoals je ziet kleven er nogal wat risico’s aan speelgoed. Natuurlijk bestaat er ook veilig en verantwoord speelgoed voor de hond. Wat dacht je van een bal in een oude sok; een ideaal speeltje voor een ouderwets trekspelletje.
Bron: www.mijnhondalsvriend.nl
Bron: www.verantwoordomgaan.nl
De Kong
Vandaag worden Kong speeltjes enthousiast gebruikt en aangeraden door dierenartsen, therapeuten, trainers, professionelen en tevreden klanten over heel de wereld.
De Kong is gemaakt van erg sterk natuurlijk rubber dat bestemd is tegen urenlang kauwen door de meeste sterke honden. De standaard Kong is gemaakt van rood rubber en is vrijwel onverwoestbaar. De zwarte Kong is nog sterker en wordt wereldwijd gebruikt voor het trainen van politie en legerhonden, in dierentuinen en door andere professionele gebruikers.
De Kong is te vullen met allerlei lekkernijen, zodat wanneer de hond even alleen is, hij zich goed kan vermaken. Gaatjes afdekken met een koekje en dan vullen met bijvoorbeeld: hondenworst, smeerkaas, pasta, pindakaas, kaas, ei en zo zijn er nog 100 mogelijkheden.
Verder stuitert een Kong vrolijk alle kanten op wanneer er mee gegooid wordt.
Jolly speelgoed
Jolly speelgoed is gemaakt van duurzaam rubber. De producent van Jolly speelgoed besteedt veel aandacht aan de kwaliteit en de duurzaamheid van de producten.
Een goed formaat.
Een goed kauwspeeltje is aangepast aan het formaat van je hond en dus aan de omvang van de kaken .Om een te groot speeltje kunnen de kaken niet heen. Een te klein formaat kan gevaarlijk zijn, omdat het gevaar blijft bestaan dat het speeltje vast blijft zitten. Als je twijfelt aan de maat neem dan een maat groter in plaats van kleiner. De Kong is met heel wat lekkere dingen voor de hond te vullen.
Jolly Ball
De Jolly Ball is een speelbal voor honden die zich vanzelf weer opblaast. Bovenaan de bal zit een handvat . Door handvat kan de hond de bal makkelijk apporteren. De bal blijft drijven in het water en stuitert als je hem weggooit. Door het handvat is het voor de hond steeds weer een verrassing welke kant de bal opstuitert als je hem weggooit.
Jolly Ball met touw
Dit is een bal met een touw er door heen. Hiermee kan de hond ook leuke trekspelletjes doen. Het touw kan door de bal heen worden getrokken, maar kan niet uit de bal worden getrokken. De bal blijft ook drijven in het water.
Jolly Frizbee
Dit is een zachte en ook een sterke frizbee .Dat maakt het ook prettig als de hond de frizbee vangt. De speciale contouren van de rand zorgen voor schone tanden en voor het masseren van het tandvlees. De Jolly Frisbee blijft ook drijven op het water.
Jolly Monster Ball
De Monster Ball is ongelijk, waardoor hij alle kanten op stuitert. Binnenin de Monster Ball kun je iets lekkers verstoppen. Als de hond probeert om het lekkers uit de bal te krijgen, worden de tanden en het tandvlees gereinigd en gemasseerd door de verschillende rubberen tanden op het speeltje.
Jolly Ball Push n Play
In dierentuinen worden grotere versies ook door o.a. leeuwen, beren en olifanten gebuikt. De grotere ballen zijn te vullen met zand of water . De honden kunnen hiermee heerlijk ‘voetballen’. Ze duwen de bal op met hun neus en zijn zo lekker bezig.
Bron: www.medpets.nl
Bron: www.agradi.nl