Naarmate de hond ouder wordt, neemt de kans op problemen toe. Hieronder vind je enkele tips over de voeding en verzorging van de oudere hond.
Leeftijd
Wat is oud? Vaak zegt men dat een hondenjaar gelijk staat aan zeven mensen jaren. Dit klopt niet helemaal. Kleine hondenrassen kunnen vaak hoge leeftijden bereiken, terwijl de grote rassen niet zo oud worden. Voor kleine rassen is 14-16 jaar geen uitzondering, terwijl sommige grote rassen blij mogen zijn als ze de 10 jaar halen.
Ook het verhaal dat kruisingen ouder zouden worden dan rashonden is niet juist.
Als we rekening houden met de grootte van de hond dan is er voor de levensverwachting niet veel verschil tussen rashonden en kruisingen.
Bron: www.hillspet.nl
Voeding en verzorging
Wanneer uw hond zijn senior levensfase nadert, is het verstandig zijn voeding aan te passen zodat de voedingsstoffenbalans beter afgestemd is op de lichamelijke veranderingen die hij ondergaat. Spierweefsel moet in conditie worden gehouden met eiwitten van hoge kwaliteit, terwijl een minder actief gedrag betekent dat minder calorieën waarschijnlijk beter voor hem zullen zijn. Naarmate zijn spijsverteringssysteem kwetsbaarder wordt, zal hij ook zijn voordeel doen met speciale voedingstoffen die de gezondheid van zijn darmen ondersteunen.
Bron: www.causus.be
Waar kan de oudere hond last van hebben?
Hier onder enkele vaak bij de oudere hond voorkomende aandoeningen met bijbehorende verschijnselen.
- Gebitsproblemen
Aangetaste kiezen of tanden en zichtbaar tandsteen met daardoor ontstoken tandvlees kunnen leiden tot verschijnselen als uit de bek stinken, minder eetlust en het weigeren van warm of koud voer. Uiteindelijk kan de hond ook ziek worden door het zich naar de nieren verplaatsen van de in de bek aanwezige infecties. - Hartproblemen
Vooral door een slecht gebit kunnen bacteriën de bloedbaan binnendringen en de hartklep beschadigen. Een lekkende hartklep is een vaak voorkomend probleem bij de oudere hond. Kenmerkend zijn, naast af en toe een hoestje of kuchje, vooral een verminderd uithoudingsvermogen en moeilijkheden bij warm weer. Echo en röntgen geven een goed beeld van het stadium van ontwikkeling van deze problemen bij de hond. . - Artrose
Veel oudere honden krijgen in een of meerdere gewrichten last van artrose. Onder meer overwicht speelt daarbij een rol. Aangetoond is dat hierbij het verhoogde vetpercentage een belangrijker factor is dan het te hoge gewicht op zich.
Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden om het welzijn van dieren met deze aandoening te verbeteren. Dit o.a. met speciaal dieetvoer en met nieuw ontwikkelde pijnstillers. Raadpleeg voor die pijnstillers je dierenarts. - Incontinentie
Soms ontstaat bij gesteriliseerde teven op latere leeftijd incontinentie. Dit valt op door natte plekken in de mand. Medicijnen kunnen helpen. Overigens kan ook een blaasontsteking vergelijkbare verschijnselen geven. - Prostaatproblemen
Niet-gecastreerde oudere reuen kunnen problemen met de prostaat krijgen. Deze aandoening is zelden kwaadaardig. Verschijnselen zijn onder andere moeite met plassen en verlies van wat bloed uit de penis. Medicijnen al dan niet met chirurgische of hormonale castratie kan uitkomst bieden. - Verlies van gezichtsvermogen
Bij de oudere hond komt vaak een vorm van cataract of staar voor. Oorzaak is een vertroebeling van de lens door een veranderde structuur. Het is een vrij normaal proces bij de oudere hond waar het dier meestal goed mee kan leven, mede door zijn goede neus. Het verwijderen van de troebele lens en zelfs vervangen door een kunstlens is technisch mogelijk. Maar de bijdrage in de kwaliteit van leven is bij de meeste honden beperkt. Naast deze vorm van ouderdomsstaar kan bij(jonge) honden staar ook wijzen op een aandoening zoals suikerziekte. - Verlies van gehoorvermogen
Dit komt vaak bij oudere honden voor. Op zich is er weinig aan te doen. Wel moet erop worden opgelet dat dit verminderde gehoor niet wordt veroorzaakt door een eventuele oorontsteking en/of veel vuil in de uitwendige gehoorgang. - Tumoren
Helaas komen tumoren bij de oudere hond frequent en in vele soorten en maten voor. Met een punctie in combinatie met goed microscopisch onderzoek is meestal ter plekke vast te stellen of het om een goedaardig proces of om kwaadaardige tumoren gaat. - Gedragsveranderingen en dementie.
Hoewel het bestaan van dementie bij honden nog niet echt is bewezen, zijn er wel kenmerken waar te nemen die bij dementie passen. Dit zijn onder andere: ander gedrag zich uitend in absenties. onrust, agressiviteit ,incontinentie, desoriëntatie in tijd en plaats, zwerfgedrag, gestoord slaapgedrag en het verdwijnen van doelgericht gedrag.
Bron: www.ossehoofd.nl
Beweging
Een oudere hond wordt door sommige baasjes jammer genoeg alleen maar met rust gelaten. ‘Ach, hij is al een dagje ouder, ik laat hem maar de hele dag lekker liggen’, is een veel gehoord ‘excuus’. En hoewel oudere honden meer rusten en sneller aan hun taks zitten qua beweging, is het juist nu belangrijk dat ze voldoende blijven bewegen. De gewrichten zijn stijver en het spierweefsel is niet meer wat het geweest is, maar als er minder of helemaal niet meer met een oude hond wordt gelopen, gaat zijn conditie alleen maar harder achteruit. Stilstand is achteruitgang, zo zegt men – en dat is in dit geval een waarheid als een koe. Om de gewrichten soepel te houden en de spieren in vorm, is beweging dus van groot belang.
Wandel wat vaker per dag met je oudere hond, maar dan over kortere afstanden. Laat je oudje gerust lekker uitgebreid snuffelen aan elke lantaarnpaal of elke struik die hij tegenkomt. Hij blijft zo op de hoogte van wat er in de buurt op hondengebied allemaal gebeurt.
En als je eens een strandwandeling met hem wil maken? Gewoon doen, maar hou het kort en loop langzaam zodat hij niet zijn uiterste best moet doen om je bij te houden maar echt kan genieten van de zoute zeelucht en zijn omgeving. Wandelen is beter dan langdurig springen en rennen, dus laat de bal maar thuis.
Als je hond van zwemmen houdt, heb je mazzel. Er is namelijk geen gezondere vorm van beweging zonder de gewrichten te zwaar te belasten.
Conclusie
Hou je hond fit en gezond met goede voeding en voldoende, gematigde beweging. Betrek hem bij het dagelijks leven zoals je altijd al deed en leer hem in een aangepast tempo nieuwe dingen om hem ook mentaal jong te houden.
Gezondheidtips
- Als je hond moeite heeft met opstaan, lopen of springen, laat de dierenarts hem dan onderzoeken. Een aandoening kan de boosdoener zijn.
- Breng je oudere hond jaarlijks (liever nog halfjaarlijks) bij de dierenarts voor een gezondheidscontrole. Alleen als je er op tijd bij bent, kun je voorkomen dat aandoeningen snel verergeren en ontdek je zaken waar je op kunt inspelen met een andere levensstijl en/of medicatie. Zo kan de dierenarts bijvoorbeeld hart, longen, lever- en nierwaarde controleren.
- Oudere honden hebben vaker last van vetknobbels. Deze bobbels voelen ‘los’ aan onder de huid en zijn in principe goedaardige tumoren. Maar laat dit altijd controleren bij de arts want hij/zij kan door een punctie zekerheid geven.
- Geef je hond gezonde voeding en hou hem op gewicht. Te zware honden belasten hun gewrichten erger en maken het een zware taak voor hart en longen bij beweging. Voor nierpatiënten en honden met andere aandoeningen zijn speciale diëten verkrijgbaar.
- Hou het gebit van je hond gezond. Kan hij nog lekker knabbelen, geef hem dan regelmatig iets om op te kluiven. Ook speciale sticks voor een gezond gebit en tanden poetsen helpen de tanden mooi en sterk te houden.
- Laat je hond (oud of jong) overigens buiten nooit stilzitten als het koud is, maar blijf in beweging.
- Net als bij ons gaat alles bij de oudere hond ook wat trager. Het uithoudingsvermogen neemt af, gezicht en gehoor worden minder en de hond heeft meer behoefte aan rust. Hou hier rekening mee en gun je hond wat meer tijd.